
Warsztaty kulinarne
„Program dla Szkół” skierowany jest do dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych między innymi dzieci z klasy I-V . Celem „Programu dla szkół” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie na etapie, na którym kształtują się ich nawyki żywieniowe oraz upowszechnianie zdrowej, zbilansowanej diety i wzrost świadomości społecznej w tym zakresie wśród dzieci i rodziców. Program ma również na celu propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane przez szkoły podstawowe.
W ramach tego programu uczniowie klas I-III mieli dzisiaj okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią dietetyk Angelikę Kukulską, która przybliżyła naszym uczniom zasady zdrowego odżywiania. Największą atrakcją było wspólne przygotowywanie zdrowego posiłku bogatego w witaminy- surówki owocowej, oraz degustacja mleka BIO MILK. Dzieci otrzymały również zdrową przekąskę soczyste, pachnące polskie jabłko, oraz zestaw do założenia w klasie ogródka na parapecie.
Zachęcamy również Rodziców do wspólnego kontynuowania w środowisku domowym zdrowego odżywiania i aktywnego stylu życia, co niewątpliwie wzmocni skuteczność Programu, a przy tym będzie inwestycją w zdrowie całej rodziny.